Winston Wolfe
30 augustus 2017 — By Mathias Vermeulen

Even naar het toilet…

We geven toe, de titel mocht best wel wat romantischer. Maar het feit blijft wel dat we een blogpostje willen schrijven over de combinatie van leren en… het toilet. Aanleiding was een pdf die gedeeld werd in een Slack-kanaal dat we onderhouden met een aantal gelijkgestemde L&D-zielen. ‘How to be an Innovation Rockstar’ had dat […]

We geven toe, de titel mocht best wel wat romantischer. Maar het feit blijft wel dat we een blogpostje willen schrijven over de combinatie van leren en… het toilet. Aanleiding was een pdf die gedeeld werd in een Slack-kanaal dat we onderhouden met een aantal gelijkgestemde L&D-zielen. ‘How to be an Innovation Rockstar’ had dat document als titel en daar stond plots een pagina met de wonderbaarlijke woorden: “Set up an Innovation Toilet”.

Dat bracht ons tot hét inzicht van deze zomer: installeer allen, als L&D-professional, een Learning Toilet in je organisatie. Ja, je leest het goed, een Learning Toilet. Met als primair doel: mensen inspireren en informeren over zaken die hen vooruit kunnen helpen. Korte, kleine leermomenten die misschien wel vele malen effectiever (en visibeler) zullen zijn dan pakweg een nieuwsbrief, een bericht aan de borden of een mail.  Niemand verwacht een Learning Toilet, maar het kan je wel helpen om op een ‘andere’ manier een bepaalde leercultuur mee op te bouwen.

Uiteraard gaan we niet alle toiletten gaan volplakken met berichten, grafieken, artikels, cartoons, … Neen, we maken er een uniek iets van. 1 plaats, 1 toilet, niet meer! Dit niet enkel om het exclusiviteitskarakter kracht bij te zetten maar ook om mensen niet te verplichten om hieraan deel te nemen. Want – we geven wederom toe – voor vele mensen kan het toilet ook een plaats van rust en zelfreflectie zijn. En dit mag je hen niet ontnemen.

Maar vanaf het moment dat er file ontstaat aan het Learning Toilet, weet je dat je opzet al geslaagd is.

En als je ons nu wilt excuseren, de plicht roept!