Winston Wolfe
2 maart 2020 — By Mathias Vermeulen

Nudging – wat leert de data ons?

In één van onze vorige blogposts had ik het over ‘Nudging’ en hoe interessant die theorie/aanpak kan zijn binnen Learning & Development. Herinner je je bovendien nog één van onze posts, enkele maanden geleden, toen we net Qurve gelanceerd hadden? Wel, intussen zijn we opnieuw geëvolueerd en hebben we best wel wat data verzameld om […]

In één van onze vorige blogposts had ik het over ‘Nudging’ en hoe interessant die theorie/aanpak kan zijn binnen Learning & Development. Herinner je je bovendien nog één van onze posts, enkele maanden geleden, toen we net Qurve gelanceerd hadden? Wel, intussen zijn we opnieuw geëvolueerd en hebben we best wel wat data verzameld om te analyseren.  Vooral data over de efficiëntie van de notificaties die we sturen. En laat die notificties nu net de nudge-insteek zijn binnen Qurve.

TL;DR – bekijk hier de alles samenvattende infographic

Qurve? Wat is dat?

Qurve is een mobile learning applicatie die elke organisatie kan gebruiken om in te zetten voor, tijdens of na leertrajecten. Qurve biedt deelnemers immers elke dag één uniek leermoment in trajecten van 15 tot 90 dagen. Elke dag krijg je dus een puzzelstukje, waarbij de content van morgen vandaag nog niet beschikbaar is. Stap voor stap helpt Qurve het geleerde te verankeren en in de praktijk om te zetten. De app zelf werkt met xAPI als specificatie waarbij elke activiteit van een deelnemer in Qurve een xAPI-statement genereert.
Bovendien ontvangt de gebruiker elke dag een kleine notificatie met een reminder om even Qurve te raadplegen. Klikken mensen enkele dagen niet op de notificaties, dan stoppen die meldingen vanzelf.

Notificaties? Wie klikt daar nu op?

Toegegeven, mensen ontvangen dagelijks veel notificaties. Gemiddeld zo’n 40-tal per dag: van WhatsApp over twitter en LinkedIn tot Facebook. En dan nog eens Qurve? Daar komen toch vodden van?
Wel, wereldwijd wordt er gemiddeld op 7,8% van de push notifications geklikt, met in België en Nederland iets hogere gemiddeldes (8,1% en 8,6% resp.). Met andere woorden, het is moeilijk om mensen echt naar je app te lokken, de notificatieconcurrentie is hard. Maar… Qurve scoort opmerkelijk beter, met een gemiddeld klikpercentage van ruim… 20% (en de laatste weken zelfs geregeld bijna 25%).  Dit gaat enkel over de kliks op de notificaties, want mensen gebruiken Qurve ook zonder die notificaties. Maar dat notificaties wel degelijk kunnen werken binnen leren, als het WIIFM-gehalte voor de gebruikers hoog is, bewijzen de cijfers.

Ja ja, maar hoe vaak gebruiken ze Qurve?

De gemiddelde Qurve-trajecten bestaan uit 15 tot 30 leermomenten, waarbij het niet per definitie verplicht is om elke dag de app te openen. Uit de statistieken blijkt dat de Qurve-gebruiker gemiddeld 20 Qurve-sessies heeft voltooid. 20 keer de app geopend, met andere woorden. En per sessie spenderen ze zo’n 51 seconden in de app. Ideaal dus: Qurve biedt meerwaarde, maar neemt niet veel tijd in beslag: gemiddeld 20 keer 51 seconden, ofte 17 minuten.

Wanneer gebruiken ze Qurve? Toch enkel in de week?

Het spreekt voor zich dat weekdagen iets populairder zijn qua gebruik dan het weekend, al vallen die percentages best wel mee. Dinsdag en vrijdag zijn de meest populaire dagen (met klikpercentages rond de 22%) al zien we ook tijdens het weekend aardig wat activiteit met klikpercentages rond de 17%.

Qurve wordt trouwens op elk moment van de dag gebruikt, maar de periode tussen 9u en 10u is het meest populair, gevolgd tussen het uurtje over de middag, tussen 12u en 13u. Opvallend ook is dat de app terug een piek kent tussen 20u en 22u.

Wat leren we hieruit?

Het is moeilijk sluitende conclusies te trekken, maar je kan wel zeggen dat een digitaal leerproduct – als mensen de meerwaarde ervan inzien – best wel veel gebruikt wordt, tijdens en na de werkuren, in de week én in het weekend. En, stel jezelf even de vraag: keren jouw medewerkers gemiddeld 20 keer terug naar het LMS, uit vrije wil? En gebruiken ze dat LMS ook tussen 20u en 22u ’s avonds, in het weekend?

Wil je meer weten over Qurve en hoe je kan starten? Geef ons dan een seintje.