Winston Wolfe
5 september 2018 — By Mathias Vermeulen

‘Jeukjargon’ binnen HR

Lang geleden dat we in een professionele context nog zo gelachen hebben als toen we eind juni het artikel van Japke-d. Bouma lazen in het NRC Handelsblad. Daarin had de auteur het over ‘jeukjargon’, de vele – vaak onnozele – woorden die we in een bedrijfscontext gebruiken. Agile, kantelen, scrum master, tribes, enabler, …. Ze passeerde […]

Lang geleden dat we in een professionele context nog zo gelachen hebben als toen we eind juni het artikel van Japke-d. Bouma lazen in het NRC Handelsblad. Daarin had de auteur het over ‘jeukjargon’, de vele – vaak onnozele – woorden die we in een bedrijfscontext gebruiken. Agile, kantelen, scrum master, tribes, enabler, …. Ze passeerde allemaal de revue. Schitterend!

Ook binnen HR kunnen we er wel wat van, zo beseften we. Of wat te denken van de focus op de ‘Employee Experience’, het belang van op alles toch maar ‘ROI’ te kunnen berekenen of van de nieuwste hype: de ‘Chief Happiness Officer’. Er bestaan zelfs al opleidingen tot Chief Happiness Officer, kunt u nagaan. We moeten alles immers ‘asap’ ‘agile’ gaan ‘design thinken’ en moeten ‘growth hacking’ gewijs handelen. We weten zelfs niet of die laatste zin iets betekent, kunt u wederom nagaan.

Neen, de conclusie van deze korte blogpost is vooral dat we ons voornemen om vanaf heden ‘jeukjargon’ te vermijden en onze nuchtere Westvlaamse roots alle eer aan te doen. Boerenverstand, heet dat dan.

Meer nog: als ze in jouw organisatie nogmaals aandraven met dure, hippe woorden, wees dan op je hoede. De kans bestaat dat er str**t aan de knikker is.