Winston Wolfe
25 januari 2016 — By Mathias Vermeulen

De meerwaarde van een GoPro

Afgelopen week waren we aanwezig op de tweede editie van Proeverijen, een event van Stimulearning. We hadden er drie korte sessies over het gebruik van een GoPro voor leren. Vreemde blikken waren alvast geregeld ons deel, toen we door de zaal wandelden met onze ‘mount’ geïnstalleerd. Maar welke meerwaarde kan een GoPro eigenlijk bieden? Wat […]

Afgelopen week waren we aanwezig op de tweede editie van Proeverijen, een event van Stimulearning. We hadden er drie korte sessies over het gebruik van een GoPro voor leren. Vreemde blikken waren alvast geregeld ons deel, toen we door de zaal wandelden met onze ‘mount’ geïnstalleerd. Maar welke meerwaarde kan een GoPro eigenlijk bieden?

Wat is dat?

Een GoPro is vooral bekend als ‘sportcamera‘, van de vaak spectaculaire filmpjes die we zien van mountainbikers, surfers, skiërs, …  De camera is immers zeer klein, makkelijk in gebruik en kan tegen een stootje. Bovendien kan je het kleinood zeer makkelijk ergens op monteren, via bvb. een mount: op je hoofd, borstkas, schouder, dashboard, … Maar waarom zou je in godsnaam zoiets moeten aanschaffen binnen je organisatie?

Video FTW!

De voorbije jaren heb je ongetwijfeld gemerkt dat video binnen leren meer en meer aan belang en populariteit gewonnen heeft. Iedereen heeft ongetwijfeld al een tutorial op YouTube bekeken, of een video op Lynda.com, of een inspirerende talk op TED.com, … Bovendien worden tools zoals iMovie en MovieMaker vaker gebruikt door L&D-departementen. Dat betekent dat binnen organisaties meer en meer video’s gecreëerd worden, om bvb. eigen how-to video’s te maken of om bepaalde (technische) handelingen of toepassingen nog beter en effectiever aan te leren.

Voordelen van GoPro

Waarom dan een GoPro verkiezen boven je smartphone of een camera? In de eerste plaats kan je door de diverse accessoires handenvrij gaan filmen. We hebben dus geen extra persoon nodig om naast ons te staan filmen. En we hebben bovendien onze handen vrij om, terwijl we zelf de beelden schieten, de aan te leren handelingen uit te voeren en te demonstreren. Bovendien biedt de GoPro het voordeel van het ideale camerastandpunt. Je krijgt immers de kans om goede how-to video’s te maken, gefilmd vanuit het standpunt van de eindgebruiker door de GoPro op je hoofd of op je borstkas te monteren. Geen vreemd perspectief meer of een dwarsbeeld, neen, we krijgen op de video effectief alles te zien vanuit het juiste standpunt.

Wat hebben we nodig?

Aarzel dus niet, schaf je een GoPro aan, samen met een aantal accessoires en ga op experimententocht. Download daarnaast de GoPro-app op je smartphone en je bent volledig klaar om ermee te beginnen!

Het kan geen kwaad om ook een video-editing programma bij de hand te hebben en eventueel Audacity, om later bvb. nog wat extra audio toe te voegen. Maar dat de video’s zullen aanslaan, staat wat ons betreft nu al vast!