Winston Wolfe
24 oktober 2019 — By Mathias Vermeulen

DevLearn 2019 – dag 1

Eergisteren (dinsdagavond 22 oktober) ging de NBA van start met oa. de stadsderby LA Lakers tegen LA Clippers, gewonnen door de Clippers. Daarnaast was het ook tijd voor de befaamde World Series, de finale van de MLB (baseball) tussen de Washington Nationals en de Houston Astros. En net zoals vorig jaar ga ik baseball-terminologie gebruiken […]

Eergisteren (dinsdagavond 22 oktober) ging de NBA van start met oa. de stadsderby LA Lakers tegen LA Clippers, gewonnen door de Clippers. Daarnaast was het ook tijd voor de befaamde World Series, de finale van de MLB (baseball) tussen de Washington Nationals en de Houston Astros. En net zoals vorig jaar ga ik baseball-terminologie gebruiken om mijn avonturen op DevLearn te omschrijven. Voor de baseball-leken even een korte duiding:

  • Strikeout – sessie was zeer slecht
  • Swing and a miss – sessie was slecht
  • Walk – sessie was gemiddeld
  • Hit – sessie was goed
  • Homerun – sessie was zeer goed

De openingskeynote kwam van Sophia the Robot, de meest bekende AI-robot op onze planeet. En waar ik voor aanvang vreesde voor een gimmick, moet ik toegeven dat dit best wel een goed verhaal was. Enerzijds omdat de eLearning Guild duidelijk maakte dat het eerste deel vooral een ‘scripted’ talk was en anderzijds omdat Sophia een eerlijke en objectieve kijk gaf op de huidige stand van zaken binnen AI. Met focus op het ontkrachten van enkele AI-mythes. Zo gaf Sophia ons een website door waar iedereen kan checken of zijn/haar job door robots zal overgenomen worden. Check zeker https://willrobotstakemyjob.com/

Maar goed, op dat moment was ik al lichtjes nerveus, want het was bijna tijd om zelf te gaan spreken. Bij deze mijn overzicht van de eerste dag.

  1. In Search of the Right Learning Record Store – Mathias Vermeulen – Hit. De eigen sessie ging naar eigen aanvoelen zeer goed. Mijn standaard parameter hier is vaak: hoeveel mensen lopen er tijdens de sessie weg? Klinkt raar, maar op US conferences wordt er zeer vaak geswitcht tussen sessies als iemand aanvoelt dat het voor hem/haar niks wordt. Wat uiteraard perfect te begrijpen valt.
    Maar, zeer goed nieuws: quasi geen weglopers (misschien eentje) en meer volk op het einde van de sessie dan in het begin, een 50-tal. Inhoudelijk focuste ik vooral op de zogenaamde ‘Conformant LRSs’ en zoomde ik in op de systemen die we bij Winston Wolfe geregeld gebruiken: Yet, Watershed, Veracity en Learning Locker (zowel SAAS als eigen installatie). Telkens gevolgd door mijn persoonlijke kijk op die platformen en duiding over waarom ik wel of niet met bepaalde systemen werk. Fun, fun, fun, die xAPI en Learning Record Stores. Mijn eerste draftversie van mijn presentatie vind je alvast hier.
  2. Embracing the Learning Ecosystem: A Journey from LMS to LXP – Jason Beck, Kendra Chambers – Walk.  Na mijn sessie ben ik naar een bedrijfscase geweest van een grote organisatie die op korte termijn (16 weken) een nieuw LMS en LXP geïmplementeerd hebben. De sessie ging vooral over hoe zijn aan de slag gegaan zijn om hun RFP op te stellen, hoe ze vervolgens die 16 weken deadline gehaald hebben en wat ze na implementatie gedaan hebben. Was dit baanbrekend? Neen. Was dit nuttig? Absoluut. Vooral omdat ze op een eerlijke en open manier vertelden over hun ‘journey’. En ook omdat ze goed nagegaan zijn of een LMS eigenlijk wel nodig was. Om dit op een simpele manier te weten te komen, stelde RISC destijds 4 vragen op. Als je 4 ja’s hebt, dan is een LMS wel degelijk noodzakelijk in je ecosysteem, wat in hun geval zo was. Maar ze hadden ook nood aan een LXP en die combo hebben ze aangepakt met één simpel idee: ‘Make your problem your vendor’s problem’.  Dat was dan ook voor mij een goede takeaway.
  3. Using AR for Workplace Performance Support – Jeff Batt – Hit. Het sessiegedeelte sloot ik af met eentje over AR en hoe je met bepaalde tools goede AR-toepassingen kan maken. Jeff Batt demonstreerde zijn werk en leidde ons door enkele use cases hoe je AR kan gebruiken op de werkvloer om leren te faciliteren. Denk aan AR cards, instructies op fysieke objecten, ‘office signs’, … Absoluut ons ding!
    Bij Winston Wolfe doen we alle ontwikkelingen van onze mobile en gameprojecten in Unity en in deze sessie werd aangetoond hoe je in Unity krachtige AR kan ontwikkelen via de Vuforia SDK.  Klinkt ingewikkeld, maar de spreker gaf mij toch het gevoel dat het dat eigenlijk niet is voor een developer. En voor de mensen die een iOS-toestel hebben, werd ook gedemonstreerd hoe je met de app ‘Reality Composer‘ zelf aan de slag kunt gaan. Jep, heel wat om in België eens te gaan proberen. Met telkens in het achterhoofd wel: hoe kan zo’n AR-project medewerkers helpen in hun ontwikkeling.

Afsluiten deed ik de eerste dag met een keynote over Big Data (al was ik hier vooral aan het bijkletsen met #LearningTechDay-spreker Mike Taylor) en een welverdiende aperitief in de expo hall met de Belgisch-Nederlandse delegatie. Want, voor het eerst is hier een mini-delegatie Lowlanders aanwezig. Nu goed, dag één was goed, dag twee wordt – als ik naar het programma kijk – vermoedelijk nog beter!

Take care!