Winston Wolfe
2 december 2019 — By Mathias Vermeulen

Learning tech in België? ’t Zal wel zijn!

Telkens ik in het buitenland zit voor een conferentie of een project, kijk ik met argusogen naar de lokale trends, technologieën en providers in de zeer grote L&D technology vijver. En soms sta ik met open mond te kijken naar wat sommige vendors op de markt zetten. Let wel: die open mond mag je gerust […]

Telkens ik in het buitenland zit voor een conferentie of een project, kijk ik met argusogen naar de lokale trends, technologieën en providers in de zeer grote L&D technology vijver. En soms sta ik met open mond te kijken naar wat sommige vendors op de markt zetten. Let wel: die open mond mag je gerust positief én negatief interpreteren. Want het is niet al goud dat blinkt, daar in die andere contreien.
Nu goed, ik probeer telkens zoveel mogelijk de goede vendors en producten te gebruiken tijdens workshops en een vaakgestelde vraag die ik dan krijg is: ‘Mathias, bestaan er ook Belgische L&D providers die een uitmuntend product hebben?’…

Welaan, bij deze mijn selectie (zonder enige commerciële belangen).

  • KnowledgeFlow ; ik ken Bruno en Wouter nu al een tijdje, van in de tijd dat Sparker zowaar nog bestond. Sparker was destijds een zeer vooruitstrevend product, dat misschien zijn tijd net iets te veel voorop was. Nu goed, KnowledgeFlow heeft tot doel om kennisdeling, -borging en -verpreiding in een organisatie op een intuïtieve manier te doen verlopen.
  • Manual.to ; hoe je als developer de stap zet van interactieve kinderboeken naar interactieve manuals, laat ik Jorim zelf vertellen. Maar feit is wel dat Manual.to op een zeer mooie manier een hiaat in vele bedrijven opgevuld heeft. ‘Hoe kunnen we medewerkers on-the-job ondersteunen met de meest up-to-date instructies en checklijsten? En hoe kunnen we dat bovendien doen op een zeer gebruiksvriendelijke manier?’
  • Proceedix ; mensen die mij al horen spreken hebben, weten dat ik het graag heb over de FrieslandCampina-case met de QR-codes. Aangezien de mobile aanpak lukte en je onmogelijk je ganse fabriek vol QR-codes kunt hangen, was een meer stabiele oplossing noodzakelijk. En dat is wat Proceedix doet: procedures, inspectielijsten, checklijsten, … die technici en operatoren moeten volgen just-in-time aanbieden. Een beetje zoals Manual.to? Misschien wel!
  • Flowsparks ; laat ons iets ontwikkelen waarbij mensen zeer snel en accuraat attractieve eLearning-modules kunnen maken. Uitdaging aanvaard, dachten ze bij UNI en het gevolg was ‘Flowsparks‘. Een gebruiksvriendelijk platform voor eLearning-ontwikkelaars die op basis van templates iets willen creëren.
  • Quink/Qurve ; jaja, wij hebben zelf ook een product. Twee zelfs, waarbij Qurve onze laatste creatie is. Evidence-informed mobile learning, zo noem ik het graag. In organisaties worden immers vaak klassikale trainingen georganiseerd, maar wordt de nazorg helaas vergeten. En medewerkers vergeten. Heel veel zelfs, zeker als we ze niet op een adequate manier ondersteunen. No more, nu Qurve jou hierbij zeer laagdrempelig kan bijstaan!
  • MySkillCamp ; de waslijst aan LMS-providers is ellenlang en om je dan als Belgische organisatie in deze markt te wringen is niet evident. Tenzij je een echte moderne insteek hebt en je je in de LXP-markt wilt begeven. En dat is net wat MySkillCamp uit Doornik doet: hoe kunnen we één centrale hub maken voor medewerkers vanwaar ze hun learning journeys kunnen aanvatten.
  • PlayItSafe ; en dan ‘last but not least’ nog een game-based learningplatform dat inspeelt op de vele veiligheidsvraagstukken in je organisatie.  Creëer je eigen games in hun platform aan de hand van je eigen veiligheidsprocedures. Het klinkt simpel? Wel, misschien is het met PlayItSafe ook wel zo…

Heb ik ze hiermee allemaal?  Neen, bijlange niet, want er zijn er best nog die mij intrigeren. Helaas heb ik die systemen nog niet ‘live’ aan het werk gezien (zoals MobieTrain). Of zijn die platformen in volle ontwikkeling, zoals AlterEdu.
Feit is echter wel dat het Belgische L&D-landschap best wel aardige producten voortbrengt die zeker niet moeten onderdoen voor de buitenlandse concurrenten.