Winston Wolfe
24 augustus 2023 — By Mathias Vermeulen

Top Tools for Learning 2023 – mijn selectie

En zo blog ik nog eens, na meer dan een jaar afwezigheid op mijn site… Dat waren nog eens tijden, toen ik wekelijks een blog de wereld instuurde. Maar sinds de start van mijn wekelijkse nieuwsbrief #MagicMondays is dat bloggen meer en meer op de achtergrond verzeild geraakt. Met toch één uitzondering: de jaarlijkse Top […]

En zo blog ik nog eens, na meer dan een jaar afwezigheid op mijn site… Dat waren nog eens tijden, toen ik wekelijks een blog de wereld instuurde. Maar sinds de start van mijn wekelijkse nieuwsbrief #MagicMondays is dat bloggen meer en meer op de achtergrond verzeild geraakt. Met toch één uitzondering: de jaarlijkse Top Tools for Learning van Jane Hart.

Elk jaar opnieuw organiseert Jane Hart haar intussen wereldberoemde oproep om de 10 tools door te geven die jou of jouw organisatie het meest ondersteunen op vlak van leren en ontwikkeling. Dit resulteert vervolgens in een heuse ‘Top Tools for Learning’.  De tools die dit jaar mijn selectie haalden zijn – zoals elk jaar – effectief toepassingen die ik dagelijks, of toch minstens wekelijks gebruik om mijn ontwikkeling en L&D-skills mee vorm te geven.

Belangrijk om weten: van alle hieronder vermelde tools gebruik ik een betalende versie.

ChatGPT – er gaat geen dag voorbij zonder dat ik ChatGPT gebruik. De use cases waarvoor ik het inzet zijn talrijk: draftversies van offertes, schrijven van mails, herwerken van teksten, analyseren van pdf’s, creëren van mindmaps, … Ik ben grote fan!

Synthesia – nog een generatieve AI-toepassing, maar dan eentje om korte learning video’s te maken… Van uitwerken van een script, het editen van de draftvideo over avatars en voice-overs: deze toepassing is voor mij een grote aanwinst!!

Slack – staat er na al die jaren nog steeds in, al gebruik ik Slack louter als communicatiemiddel met de teamgenoten. Is Slack dan minder goed geworden? Neen, maar andere tools hebben mij de afgelopen jaren nog meer waarde gegeven, zoals…

Airtable – ik blijf mezelf al enkele jaren herhalen, maar wat een fantastische tool is Airtable toch. Alles loopt via Airtable. CRM? Check! Content bibliotheek? Check! Financiële monitoring? Check! Eens je met de apps en automations begint te spelen, gaat een wereld voor je open. En sinds ChatGPT is ook het schrijven van eigen scripts een koud kunstje geworden.

Mailchimp – waar ik vroeger mijn gedachten ordende via mijn blog, doe ik dat nu via Mailchimp. Is dit de beste mailapplicatie? Vermoedelijk niet. Maar mij helpt het om mijn boodschap makkelijke de wereld uit te sturen naar 500 geïnteresseerde L&D’ers.

Feedly – als L&D’er blijft het cruciaal om ‘gevoed’ te worden met inspiratie en dat is wat Feedly voor mij na al die jaren nog steeds doet. Ik heb mijn account al enkele jaren geleden een upgrade gegeven om ten volle de mogelijkheden van de tool te benutten en via integraties met Airtable mijn work & learning flow te optimaliseren. Onmisbaar in eender welke L&D-toolkit.

Zapier – aangezien NoCode – net als AI – nog steeds als een rode draad doorheen mijn werkdag loopt, kan ik ook dit jaar niet om Zapier heen. Wat een tool blijft dat toch! Wat een mogelijkheden! Wat een tijdsbesparing! Wat doet Zapier? Diverse tools integreren en connecteren, workflows automatiseren … en tijd besparen. Dus, onrechtstreeks helpen ze mij in mijn ontwikkeling, want ze besparen mij zodanig veel tijd dat ik mij ten volle kan focussen op leren, lezen, reflecteren … En werken natuurlijk.

Message To The Future – leren is reflecteren. Tijdens Covid-19 ontwikkelde ik – zoals je vermoedelijk al in den treure gelezen hebt – dit platform door vele NoCode-tools te combineren. Message To The Future is een dienst die iedereen gratis kan gebruiken om jezelf in de toekomst een bericht te sturen: een reflectie, een ambitie, een doel, een willekeurige gedachte, … De tool is sinds eind 2020 in 135+ landen wereldwijd gebruikt geweest, met meer dan 30.000 berichten. Of het een succes is? Dat kan je wel zeggen!

Rise –  als ik dan toch content moet bouwen via een authoring tool, dan ga ik niet om de pot draaien. Rise is op het vlak van prijs-kwaliteit nog steeds moeilijk te kloppen. De ganse Articulate 360-suite, waarin Rise vervat zit, is van het beste dat zowel de professional als de huis-, tuin- en keukenontwikkelaar kan vinden.

Tally – maar je hoeft niet altijd content te bouwen via fancy authoring tools. Je zou versteld staan wat je met surveytools zoals het Belgische Tally kunt verwezenlijken. De tool zelf is grotendeels gratis. Enkel als je enkele premium features wil ontgrendelen, dien je te betalen. En dat doe je – geloof mij – met heel veel plezier.

Wat zijn jouw tools? Deel ze met ons of – beter nog – deel ze met Jane Hart via deze link!