Winston Wolfe
29 augustus 2019 — By Mathias Vermeulen

Uit de boekskes…

Eén van de leukste blogposts die we de afgelopen weken gelezen hebben, was er eentje van Robin Schooling. Hierin had hij het over het verschil tussen Conference HR en Real-World HR. Tranen met tuiten lachen is misschien overdreven, maar het ‘Hell yeah’-gehalte spatte wel van die post. In die mate dat we ons genoodzaakt voelden […]

Eén van de leukste blogposts die we de afgelopen weken gelezen hebben, was er eentje van Robin Schooling. Hierin had hij het over het verschil tussen Conference HR en Real-World HR. Tranen met tuiten lachen is misschien overdreven, maar het ‘Hell yeah’-gehalte spatte wel van die post. In die mate dat we ons genoodzaakt voelden om onze eigen L&D-variant te maken. Een blogpost over wat we eigenlijk zouden willen en wat we in de realiteit al te vaak moeten… Maak je klaar voor L&D uit de boekskes en L&D eenmaal terug op kantoor.

Algemeen

Uit de boekskes ; “Aha, super, die conferentie/L&D bijeenkomst/wat nog allemaal… Geïnspireerd worden en praten met peers over de trends in learning! Mijn rugzakje wordt opnieuw gevuld. Ik voel me de koning te rijk. Hell yeah, al die mogelijkheden.”
Terug op kantoor ; “Alvorens ik start met die coole dingen van gisteren, ga ik eerst even inloggen op ons trainingssysteem en snel wat verplichte, nutteloze administratieve zaken regelen van de trainingen deze week.” En dat leren dan?  “Goh, dat is iets voor morgen. Nu eerst die broodjes bestellen.”

Mobile

Uit de boekskes ; “Leren waar en wanneer we kunnen, tijd- en plaatsonafhankelijk leren. Super. En mogelijkheden dat dat biedt. Ja, dat mobile learning is wel iets voor onze organisatie.”
Terug op kantoor ; “Beste medewerker, we hebben gemerkt dat je de laatste tijdens de werkuren geregeld je smartphone raadpleegt. Bij een volgende inbreuk op policy XH451 zijn we genoodzaakt meer drastische maatregelen te treffen.” En dat mobile learning dan?  “Tjah, onze medewerkers zijn daar nog niet klaar voor.”

Performance support

Uit de boekskes ; “Die ‘Five Moments of Need’ zijn razend interessant. Daar moeten we ook iets mee doen bij ons! New, more, apply, solve en change. Prachtig, dat just-in-time leren, mensen ondersteunen wanneer zij het nodig hebben. Fantastisch!”
Terug op kantoor ; “Collega, kan je even die machinemanuals inscannen, daar één pdf van maken en op Sharepoint plaatsen? Dan hebben onze mensen instant toegang tot die informatie.” En wat met die 2 clicks, 10 seconds?  “Durf jij beweren dat onze Sharepoint-omgeving niet gebruiksvriendelijk is?”

Evidence-informed

Uit de boekskes ; “Natuurlijk dat die leerstijlen dikke nonsens zijn en dat ons geheugen veel verder reikt dan dat van een goudvis. En al dat millennialgedoe is inderdaad ook maar een verkoopspraatje van gewiekste salespersonen. Wij moeten die praktijken blijven debunken! Hallelujah…”
Terug op kantoor ; “Hm, moesten we nu eens dat trainingstraject starten met een Insights Discovery of een MBTI. En vervolgens op basis daarvan onze groepen gaan indelen. We kunnen toch onmogelijk die introverten en extraverten in eenzelfde groep gaan stoppen. Of we vormen groepen van rood & groen en geel & blauw. Personalized learning, here we come!” En wat met de wetenschappelijke onderbouw?  “Ja, maar kijk toch eens hoe leuk de mensen het vinden!”

Data & analytics

Uit de boekskes ; “Ongelooflijk wat we allemaal kunnen met data en analytics. En die Experience API en Learning Record Stores moeten we toch zeker eens van naderbij gaan bekijken. De wereld ligt aan L&D’s voeten!”
Terug op kantoor ; “Ik merk dat collega X de aanwezigheidslijst niet ondertekend heeft van die training van 4 maanden geleden. Kan jij het hem nog eens vragen? Dan pas ik het aan in ons systeem voor de rapportering.” En die data & analytics? “Als de auditors gelukkig zijn, dan ben ik dat ook.”

Technologie

Uit de boekskes ; “Waaw, prachtig toch wat we met games en Extended Realities kunnen verwezenlijken. Om van chatbots nog maar te zwijgen. Vanaf morgen begin ik eraan! Met hernieuwde energie!”
Terug op kantoor ; “Dju, IT wil maar één platform ondersteunen en het LMS dat we reeds hebben, daar valt helaas niet aan te tornen. We zullen het dus moeten blijven doen met die één uur durende eLearningmodules.” En die technologie dan?  “Bij nader inzien denk ik dat dat allemaal wel zal overwaaien.”

nvdr. Al deze scenario’s vallen enkel voor in de organisaties van mensen die deze blogpost NIET lezen. 🙂