Winston Wolfe
11 februari 2019 — By Mathias Vermeulen

Een ode aan Zapier

Heel lang geleden – toen we pas gestart waren met Winston Wolfe – hebben we nog even wat geëxperimenteerd met enkele vlogs. We worden hier liever niet echt aan herinnerd, maar onze derde (en ook laatste) aflevering ging toen over één van onze toenmalige favoriete tools: Zapier! Wat waren we in die tijd grote fan… en […]

Heel lang geleden – toen we pas gestart waren met Winston Wolfe – hebben we nog even wat geëxperimenteerd met enkele vlogs. We worden hier liever niet echt aan herinnerd, maar onze derde (en ook laatste) aflevering ging toen over één van onze toenmalige favoriete tools: Zapier! Wat waren we in die tijd grote fan… en wat zijn we dat op vandaag nog steeds. In die mate dat we even opnieuw een hulde willen brengen aan Zapier.

Wat is Zapier?

Zapier is een applicatie die andere applicaties en tools naadloos aan elkaar koppelt. Een actie in applicatie A wordt een trigger die automatisch tot een actie leidt in applicatie B.  Stel even voor: iedere keer iemand zich registreert op je nieuwsbrief (via Mailchimp) ontvang je een sms’je met een melding. Een actie op Mailchimp genereert automatisch dus een actie via sms.

Misschien ken je wel al een gelijkaardig platform, want ook IFTTT werkt op een gelijkaardig principe. Wat is dan het verschil? Waar IFTTT eerder voor persoonlijk gebruik is, mikt Zapier vooral op bedrijfsapplicaties om bepaalde flows te automatiseren.

Hoe kan je het gebruiken?

Zapier staat boordevol applicaties (meer dan 1000 momenteel), in diverse categorieën. Je start met het creëren van een Zap door een triggerapplicatie te kiezen (bvb. Mailchimp) en je hiermee te conntecteren. Eens dat gebeurd is, kan je een effectieve trigger kiezen en een actie-applicatie selecteren (bvb. een SMS-dienst). Je maakt in een mum van tijd je eigen zaps, gratis als je dat wenst. Zapier is inderdaad in een zeer basic setting niet betalend, maar van zodra je meerdere zaps wilt creëren, is een betalend account gewenst.

En vanuit leren en ontwikkelen?

Alles hangt uiteraard af van de tools die je op vandaag gebruikt. Zapier werkt immers enkel met tools en applicaties die openstaan voor een vlotte en veilige data-uitwisseling. Zo kan je nu al bvb. TalentLMS en eFront als LMS’en gebruiken en Watershed als LRS. Maar als je werkt met Office Tools, Google applicaties, Zoom, Yammer, Slack, Typeform, Salesforce, Basecamp, … dan kan je al die tools naadloos met elkaar laten communiceren. En bespaar je je heel wat administratieve tijd. Oef!

Hoe gebruik jij het dan?

Wij hebben momenteel een 10-tal zaps lopend, zowel voor onszelf als voor enkele klanten. Zaps in verschillende vormen en formaten:

  • Registraties van nieuwe werknemers (via Typeform) zetten een automatische documentenstroom met digitale handtekening in gang rond onthaal: onthaaldocument, meter-peterschapdocument, …
  • eLearningmodules waarbij geen LMS voorhanden is, zorgen via Google Sheets voor een mailtje van voltooiing naar de leidinggevenden.
  • Registraties voor de befaamde Winston Wolfe – webinars (Zoom) genereren een xAPI statement in ons Watershed LRS.

Vooral die laatste integratie (Zoom met Watershed) doet ons watertanden. In die mate dat Watershed plotsklaps één van onze favoriete Learning Record Stores geworden is. Want door met Zapier te gaan werken, kan je alle bedrijfsapplicaties koppelen met Watershed. Om effectief leerdata te gaan koppelen aan performance data. Om effectief te gaan zoeken naar correlaties of andere verbanden. Jep, daar krijgen wij het nu eens warm van zie…

Ga dus als de bliksem naar Zapier, ontdek een aantal prachtige tools en applicaties en begin volop te experimenteren.