Winston Wolfe
26 maart 2018 — By Mathias Vermeulen

Alice in Blockchains

Hoe zou het nog zijn met de blockchain-technologie, vroeg je je af? Wel, zeer goed, als je het ons vraagt. De voorbije maanden kwam blockchain behoorlijk veel in het nieuws dankzij de rollercoaster die de koers van de Bitcoin nam. De cryptomunt bereikte het ene hoogtepunt na het andere om dan enkele weken later behoorlijk […]

Hoe zou het nog zijn met de blockchain-technologie, vroeg je je af? Wel, zeer goed, als je het ons vraagt. De voorbije maanden kwam blockchain behoorlijk veel in het nieuws dankzij de rollercoaster die de koers van de Bitcoin nam. De cryptomunt bereikte het ene hoogtepunt na het andere om dan enkele weken later behoorlijk wat van zijn pluimen te laten.

De technologie achter de fascinerende cryptocurrencies is – zoals we in een vorige blogpost hieromtrent schreven – blockchain. Door de focus op de Bitcoins en andere Ethers wordt de indruk gewekt dat het enkel de financiële instellingen zijn die op hun kop gezet kunnen worden door de blockchain. Niets is minder waar, want ook op vele andere vlakken (waaronder ook HR en Learning & Development) zijn op vandaag enkele zeer boeiende initiatieven aan de gang. Er zijn onder andere projecten in België omtrent levenslang leren, er is het BlockCerts-initiatief met een open standaard voor Blockchain Credentials en ook ODEM.io (On-Demand Education Marketplace). Daarnaast botsten wij de voorbije weken op drie andere, inspirerende projecten/producten, maar eerst toch nog even…

Wat is Blockchain?

Een blockchain bestaat uit een ketting van data en gegevens die we blocks noemen. Van zo’n keten van blocks bezitten meerdere partijen een kopie en die partijen houden door onderlinge controle het systeem in stand. Sjoemelen en eerdere data proberen aan te passen is dan ook niet mogelijk. Dit maakt Blockchain dan ook uniek: het zorgt voor veilige, transparante en gedecentraliseerde data.
Een veelgemaakte vergelijking is die met een excel-sheet waarop allerlei lijnen gegevens staan en die vervolgens via bvb. Google Drive gedeeld wordt om samen op te werken. Iedereen heeft toegang tot deze sheet. In de filosofie van Blockchain kunnen echter alleen onderaan nieuwe lijnen data toegevoegd worden aan de excel-sheet, maar eerdere gegevens kunnen niet meer gewijzigd worden.
En zoals in de inleiding reeds gemeld, komen er meer en meer producten op de markt die op deze technologie geënt zijn.

Experty

Vergeet Skype, Zoom of eender welke webinar-software. Welkom Experty, het video-callingplatform dat gebouwd wordt om iedereen, waar ook ter wereld, toegang te verschaffen tot de kennis en de ideeën van consultants, professionals en experten. Online advies, gebouwd op blockchaintechnologie en gebruikmakend van betaling via smart contracts, het kan! Via Experty word je als adviesverlener betaald voor de tijd die je aan een gesprek besteedt, zonder tussenkomst van derden. Klanten hoeven niet vooraf te betalen, omdat de betaling tijdens het gesprek wordt afgehandeld via het slimme Experty-contractsysteem.

Ethlance

Nu we toch in de sfeer van consultants, freelancers en dergelijke zitten, besteden we ook wat aandacht aan Ethlance. Hun tagline is “The future of work is now” en ze bieden een platform aan waar freelancers hun diensten kunnen aanbieden in ruil voor Ether (een cryptomunt). De Ethlance-databank wordt gedistribueerd via de publieke Ethereum-blockchain en hun product is voor iedereen 24/7 toegankelijk, zonder controle van een centrale autoriteit.

BitDegree

We kennen als L&D’er tot slot vermoedelijk allemaal MOOC-provider Coursera. Wel, BitDegree is iets zoals Coursera, maar dan net dat tikkeltje anders. BitDegree heeft immers als doel de beste online cursussen aan te bieden met een rewarding systeem dat gebouwd is op blockchaintechnologie. BitDegree is momenteel één van de eerste aanbieders in dit segment en ze bieden nu al enkele cursussen aan, voornamelijk gericht op coding skills.

 

Ondanks het feit dat het zeer moeilijk blijft om Blockchain op een makkelijke manier uit te leggen, loont het meer dan de moeite om deze technologie te blijven volgen. Want fascinerend is het vast en zeker!
Wil je meer weten, dan vind je op #LearningTechDay 2018 alvast een voorsmaakje met een inspirerende presentatie over Blockchain binnen HR en L&D!