Winston Wolfe
26 oktober 2017 — By Mathias Vermeulen

#Devlearn 2017 – dag 1

Time flies when you’re having fun… Na wat Stephen Downes steevast ‘jetlag day’ noemt, waren we klaar voor dag 1 van #devlearn 2017. De eer van de openingskeynote was dit jaar weggelegd voor Amy Webb, die ons een uur lang meenam in de wondere wereld van Artificial Intelligence. Vooral haar voorbeelden (zowel succeserhalen als ‘epic […]

Time flies when you’re having fun… Na wat Stephen Downes steevast ‘jetlag day’ noemt, waren we klaar voor dag 1 van #devlearn 2017. De eer van de openingskeynote was dit jaar weggelegd voor Amy Webb, die ons een uur lang meenam in de wondere wereld van Artificial Intelligence. Vooral haar voorbeelden (zowel succeserhalen als ‘epic failures’) konden ons boeien, maar het was uiteindelijk toch Electro, de sprekende robot uit 1939 die de show stal (bekijk dit filmpje). Afsluiten deed Amy Webb trouwens met het vrijegeven van al – ja, al – haar resources. Klik en smul! En daarna kon het sessiegeweld losbarsten.

 

Those voice-activated bots are enablers, not replacements.

De eerste sessie was er eentje van Ken Hubbell over het gebruik van toestellen als Amazon Echo (Alexa) om leren in organisaties te ondersteunen. Het unieke aan deze sessie was vooral dat de spreker zelf Alexa gebruikte om zijn presentatie vorm te geven. Door vragen te stellen aan Alexa gaf zij meer duiding of context aan bepaalde stukken uit de presentatie. Daarna kregen we meer inzicht in het technische aspect om zelf aan de slag te gaan. Wij waren alvast fan en wilden onmiddellijk zo’n Echo aanschaffen om te gaan experimenteren. Voice-activated performance support, here we come! Want daarover ging het in deze sessie: hoe kunnen we medewerkers ondersteunen om hun werk nog beter te doen. En met zo’n Amazon Echo werd het perfect geïllustreerd. Als medewerkers worstelen met bepaalde issues, is Alexa daar om te helpen. Leren wordt zo onderdeel van de conversatie.

 

Engineers don’t care about your badges.

Na de traditionele conferentielunchbox was het de beurt aan Andrew Hughes om ons een beeld te geven van hoe leren er vandaag en vooral in de toekomst aan toe kan gaan. De roots van Andrew liggen in serious games (vandaar de quote hierboven) en hij startte dan ook met mooie voorbeelden van hoe bedrijven in tijden van ‘instant gratification’ op een goede, slimme manier games inzetten. Wij onthielden vooral Domino’s Pizza Hero en hoe Domino’s dit gebruikte om mensen te rekruteren. Daarna schakelde hij een versnelling hoger en gaf hij inzichten in hoe oa. biometrics en wearable displays impact gaan hebben op de manier waarop we werken, leren en leven. Vooral het voorbeeld uit de NFL deed ons watertanden. Maar als we dan denken aan de hetze die veroorzaakt werd door KRC Genk en hun gebruik van de Whoop, vrees ik dat we in ons land nog een lange weg te gaan hebben op vlak van sensibilisering en mindset.

 

Performance support on a shoestring budget

De laatste sessie van de dag ging over performance support en hoe je met oa. Google Forms (ja, u leest het goed) mooie zaken kan realiseren. De sprekers zelf waren niet de meest bevlogen entertainers, maar wisten ons wel een uur te boeien hoe ze in hun hospitaal verpleegsters hielpen met checklists, how-to-guides en problem solving. Enkel en alleen door gebruik te maken van alle opties van tools zoals Google Forms of Typeform in combinatie met Zapier. De toepassingsmogelijkheden waren legio, dus onze ideeën kwamen spontaan opborrelen. Het hoeft immers niet allemaal fancy & shiny zijn. Zo lang je oplossing maar efficiënt is en makkelijk in gebruik. Dus, allen als de bliksem aan de slag!

 

Technology is like a three year old at a fancy dinner. You know it is going to misbehave.

De verrassing van de dag kwam echter van Glen Keane, de ‘back by popular demand’ keynote. De oplettende lezer zal misschien nog weten dat Glen Keane ook op Learning Solutions een keynote gaf. En wat we toen schreven, geldt vandaag nog steeds. “Pure magie was het, hoe hij de ganse zaal wist in te pakken met zijn verhaal. En ‘en cours de route’ nog eens live tekenen ook! Glenn Keane creëerde bij Disney oa. Aladdin, The Beast en Tarzan en vertelde hoe hij persoonlijk omging met technologie en creativiteit. “Creativity is at its best when we talk to the things we create and it’s talking back to us.”
Het gebeurt niet veel (en dat kunnen enkelen wel beamen), maar we werden er zowaar stil van. En toen hij op het einde een demo gaf met de Tilt Brush, ging het dak eraf. Fe-no-me-naal!”

DevLearn dag 1, u kon ons uitermate bekoren!