Winston Wolfe
19 oktober 2015 — By Mathias Vermeulen

#DevLearn 3D

Op het einde van DevLearn dag 2 konden we nog net zien hoe de Baltimore Ravens in overtime de Pittsburgh Steelers wisten te verslaan. Met dank aan Justin Tucker trouwens (altijd goed voor mijn Fantasy Football teams)! Nu goed, tijd voor wat nachtrust, want de laatste (halve) dag in het MGM Grand zou voor ons […]

DevLearn2Op het einde van DevLearn dag 2 konden we nog net zien hoe de Baltimore Ravens in overtime de Pittsburgh Steelers wisten te verslaan. Met dank aan Justin Tucker trouwens (altijd goed voor mijn Fantasy Football teams)! Nu goed, tijd voor wat nachtrust, want de laatste (halve) dag in het MGM Grand zou voor ons integraal in het teken staan van augmented reality en virtual reality. Hell! Yeah!

Traditioneel merk je dat er op vrijdag steeds minder volk is dan op andere dagen. Dat maakt dan dat sommige sessies niet de nodige aandacht krijgen die ze verdienen, zoals de sessie van Geoff Stead, senior director mLearning bij Qualcomm en samen met oa. Chad Udell auteur van het CHAMPIONS-framework. Geoff had het over de manier waarop ze bij Qualcomm omgaan met augmented reality en hoe ze het inzetten om mensen betrokken te houden bij de organisatie. Inspirerend was het minste wat je kon zeggen. De manier waarop ze bij Qualcomm nieuwe technologieën inzetten is wat mij betreft top en zou als voorbeeld moeten dienen voor elke L&D’er.

Een cool nevenproject van Qualcomm met AR kon je trouwens ook al zien op SXSW2014 in Austin, Texas met hun grootste AR-muurschildering aller tijden. Bovendien hebben ze een prachtige website waar ze hun kennis en inzichten over mobile learning delen: http://www.worklearnmobile.org. Bookmarken, die site!

Oculus RiftNa deze AR-sessie was het tijd voor een kick-in-the-ass sessie over virtual reality met de Brit Donald Clark. Donald wordt algemeen gezien als een rebel binnen de L&D-wereld, iemand die hoegenaamd geen blad voor de mond neemt en echt zegt wat hij denkt. En dat bleek ook tijdens zijn sessie. Zijn intrede maakte hij met een zelfgemaakte video van zijn zus, die even een bungeejump maakte via de Oculus Rift. Watch & enjoy!

Daarna startte hij zijn pleidooi over waarom virtual reality een grote impact kan/zal hebben op ons leren en dat staafde hij met diverse voorbeelden, uit diverse industrieën. In een notendop draait het vooral om concreet inlevingsvermogen, de instant feedback en een veilige testomgeving. En aangezien de technologie razendsnel evolueert, lijkt een doorbraak niet veraf! Wij experimenteren ook al een tijdje met AR en VR en zijn toch ook altijd onder de indruk van de mogelijkheden die er zijn. Eens de kostprijs volledig gedemocratiseerd wordt, staat zoals Donald zegt niks nog een doorbraak in de weg!

Wat denk jij? Zie jij Augmented Reailty en Virtual Reality snel doorbreken?