Winston Wolfe
2 maart 2015 — By Mathias Vermeulen

Help, mijn baas wil een LMS!

Ze zijn opnieuw aan een opmars bezig, de LMS’en ofte de Learning Management Systemen. Door velen verafgood, door anderen vaak verguisd, maar feit is wel dat quasi elke organisatie vandaag op zoek is naar een platform dat leren echt ondersteunt. De zoektocht naar dergelijk systeem valt meestal in de schoot van L&D en het dient […]

Ze zijn opnieuw aan een opmars bezig, de LMS’en ofte de Learning Management Systemen. Door velen verafgood, door anderen vaak verguisd, maar feit is wel dat quasi elke organisatie vandaag op zoek is naar een platform dat leren echt ondersteunt. De zoektocht naar dergelijk systeem valt meestal in de schoot van L&D en het dient gezegd: er bestaan veel leukere opdrachten. Er zijn immers niet minder dan 800 learning management systemen op de markt heden ten dage.

Hoe scheid je dan het kaf van het koren? Welaan, hier zijn alvast een 5-tal zaken die je volgens ons in gedachten moet houden. Daarnaast kan je ook denken aan bijvoorbeeld de xAPI-mogelijkheden, maar dat is voer voor een aparte blogpost.

user icon1. Denk aan je eindgebruiker. Laat ons eerlijk zijn, vele LMS’en werden geïnstalleerd om het werk van de L&D-administratie te verlichten, maar hadden nooit als eerste doel om de eindgebruiker 100% ten dienste te staan. Hierdoor werden wel mooie (en vaak nutteloze) rapportjes gegenereerd, maar de medewerkers zelf gebruikten nooit ten volle het platform. “What’s in it for them?” Dus, als administratie en rapportering nog steeds jouw grootste drijfveer is, staak dan onmiddellijk je zoektocht, neem even enkele dagen pauze en begin later opnieuw met de juiste mindset. Kies een systeem dat tegemoet komt aan de noden van je medewerkers, niet aan de noden van administratie.

mobile-icon2. Hou rekening met mobile. We weten niet hoeveel mobiele apparaten jij in je bezit hebt, maar het zijn er vermoedelijk wel wat. De toekomst van leren ligt meer en meer in de ‘mobiele benadering’, dus kies ook een systeem dat mobile-friendly is en raadpleegbaar wanneer jouw medewerkers willen leren.  Vele LMS’en werken bovendien met een cloud-systeem en als ‘Software As A Service’. De tijd van een geïnstalleerd LMS op de servers van het bedrijf ligt immers ook al lang achter ons! Hopen wij toch…

Integratie3. Integraties. We hebben ondertussen al een pak LMS’en de revue zien passeren en het leuke aan de nieuwe generatie LMS’en is de ‘3rd party’-integratiemogelijkheden die ze bieden. Zoek dus niet naar een allesomvattend platform, maar wel naar een systeem dat zeer vlot integreert met andere applicaties die reeds in jouw organisatie gebruikt worden. En geloof ons: er zijn onnoemelijk veel systemen waarmee nu reeds gewerkt wordt. Onnodig dus om al die reeds goed draaiende functionaliteiten mee te nemen in jouw nieuw LMS. Tenzij je een grote zak geld over hebt natuurlijk.

icon-branding4. Branding. Misschien op het eerste zicht voor een doorwinterde L&D-professional minder belangrijk, maar het oog wil toch ook wel wat, zo denken wij. Er worden immers jaarlijks vanuit marketing en communicatie talloze euro’s gespendeerd aan een merkverhaal, branding, huisstijl, … dus dan zou die lijn perfect doorgetrokken moeten kunnen worden in jullie toekomstig LMS. De look & feel van jouw LMS moet bijgevolg perfect matchen met de bedrijfsstijl! Geloof ons maar…

Pricing5. Flexibel prijsmodel. ‘Last but certainly not least’ zal ook de prijs een grote doorslag geven in jullie keuze. De meeste LMS-providers hebben een pay-per-user systeem dat zowel per maand als per jaar (iets voordeliger) betaald kan worden. Sta hierbij misschien eens stil bij de mogelijkheden om niet te betalen per gebruiker, maar per actieve gebruiker. Als jouw organisatie 500 werknemers telt, dan lijkt het ons onwaarschijnlijk dat die 500 mensen elke maand actief zullen zijn op het platform. Deel dit gerust door twee om een veilige inschatting te maken. Zoek dus eventueel naar een systeem waarbij je kan betalen per actieve gebruiker met de mogelijkheid om zeer vlot te up- of downgraden.

Wat zijn dan de Learning Management Systemen die je zeker in overweging moet nemen? Wel, weet dan dat er voor iedereen een LMS te vinden is, maar niet elk LMS aan iedereen een oplossing biedt. Moeilijk dus om in jullie plaats hier een keuze te maken. Maar misschien vind je wel inspiratie op Learning Tech Day?