Winston Wolfe
6 juni 2017 — By Mathias Vermeulen

Het leven door een VR-bril

Door bepaalde overzeese klimaatbeslissingen zou een mens soms durven denken: “zaten we nu maar heel eventjes ergens anders”. Voor ons meteen de aanleiding om even de virtuele realiteit op te zoeken, om te zien of het daar anders en/of beter is. Onze virtuele rondtrip leverde alvast voer op voor een VR-blogpostje. Over de mogelijkheden van Virtual […]

Door bepaalde overzeese klimaatbeslissingen zou een mens soms durven denken: “zaten we nu maar heel eventjes ergens anders”. Voor ons meteen de aanleiding om even de virtuele realiteit op te zoeken, om te zien of het daar anders en/of beter is. Onze virtuele rondtrip leverde alvast voer op voor een VR-blogpostje.

Over de mogelijkheden van Virtual Reality in een bedrijfscontext is al veel inkt gevloeid. Hoewel de meeste experimenten en initiatieven vooral uit de entertainment-sector komen, merken we dat de technologie ook stilaan voet aan grond krijgt in organisaties. Niet enkel door de verbeterende technologie maar ook door de use cases die her en der opduiken. Of het nu gaat om media (CNN), immobiliën (Dewaele) of horeca (VR-dining), de mooie voorbeelden verschijnen aan een sneltempo.

Om zelf VR te ervaren, heb je uiteraard een headset nodig. De beste op de markt is wat ons betreft de HTC Vive, maar die komt met best wat technische vereisten (waaronder een verdomd stevige computer). Datzelfde geldt trouwens ook voor pakweg de Oculus Rift (hiervoor kan je je systeem checken via https://ocul.us/compat-tool).
En aangezien we beseffen dat veel L&D’ers het helaas met minder budget moeten stellen, zijn we op zoek gegaan naar mooie voorbeelden die perfect op een Google Cardboard of een VR-Box te bezichtigen vallen.

vTime

Stilaan een klassieker in wording, dit sociaal netwerk dat je toelaat om in VR met vrienden te praten. Op vandaag vooral nog een gimmick om via je avatar op de noordpool te palaveren over sport en politiek. Maar denk gewoon even na wat de mogelijkheden niet kunnen zijn voor pakweg vergaderingen en meetings. Gedaan met die files of verre verplaatsingen. Gewoon even in VR-modus met elkaar kort en krachtig vergaderen.

Unimersiv

Unimersiv is het grootste platform voor VR ‘educational experiences’. Ze hebben een groot scala aan VR-ervaringen, zoals het ISS ruimtestation, het menselijk lichaam, de Acropolis en het menselijk brein. Hun primaire (en vermoedelijk enige) doelgroep is het onderwijs, maar dit platform is ideaal om opnieuw even te experimenteren. En om de link te leggen naar de bedrijfswereld. Stel je maar even voor dat je op deze manier nieuwe collega’s ontvangt en rondleidt, of een nieuwe machine uit de doeken doet en er de eerste handelingen mee aanleert.

Labster

Labster zit dan weer in de STEM-sfeer en biedt studenten/wetenschappers de kans om in een virtueel laboratorium experimenten te gaan uitvoeren. Initieel bedoeld om dit vooral browser-based te gaan doen, zijn ze momenteel ook volop aan het experimenteren om via VR-modus de ervaring nog te gaan verrijken. Of het nu gaat om genetica, celstructuren, veiligheid van chemische producten, fermentatie en homogenisatie… werkelijk alles vind je er!  En dan toont het platform meteen ook aan dat er via VR veel meer mogelijk is. Dat interactie en handelingen best wel mogelijk zijn.

Geleidehond

Ja, je leest het goed… Op http://geleidehond360.nl kruip je in de huid van een geleide hond en ontdek je de wereld van deze dieren die een zelfstandiger leven en meer bewegingsvrijheid bieden aan mensen met een beperking. Interessant om de leefwereld van die honden te leren kennen, maar vooral om de kracht van immersive learning te ontdekken. Zo ervaar je wat de andere voelt, ziet, hoort, … Een krachtig leermiddel als je bepaalde heikele thema’s onder de aandacht moet brengen, of als je coaching- en/of feedbacktechnieken aanleert.

Heb je zelf ook voorbeelden van VR? Laat het ons dan zeker weten. Op vTime bijvoorbeeld. Kunnen we lekker bijpraten over technologie terwijl we in ‘outer space’ zitten…