Winston Wolfe
6 augustus 2018 — By Mathias Vermeulen

Tools for Learning 2018 – onze selectie

Elk jaar opnieuw lanceert Jane Hart, @c4lpt op twitter, haar alom vermaarde oproep om je 10 tools door te geven die jou meest ondersteunen tijdens jouw leerervaringen. Dit resulteert vervolgens in een heuse Top Tools for Learning. Een beetje ‘100 om te zien’, maar dan zonder Willy Sommers en Anne De Baetzelier. Zoals elk jaar hebben ook wij onze […]

Elk jaar opnieuw lanceert Jane Hart, @c4lpt op twitter, haar alom vermaarde oproep om je 10 tools door te geven die jou meest ondersteunen tijdens jouw leerervaringen. Dit resulteert vervolgens in een heuse Top Tools for Learning. Een beetje ‘100 om te zien’, maar dan zonder Willy Sommers en Anne De Baetzelier.

Zoals elk jaar hebben ook wij onze tools opgestuurd en opnieuw hebben we moeilijke knopen moeten doorhakken. De tools die dit jaar onze selectie haalden zijn effectief toepassingen die we dagelijks, zoniet minstens wekelijks gebruiken om onze eigen ontwikkeling mee vorm te geven. Ziehier, in willekeurige volgorde…

Slack – al enkele jaren onze oververdiende community keuze. Bij Winston Wolfe gebeurt alle interne communicatie enkel via Slack, met uiteraard de noodzakelijke GIFs. En door de integratie van enkele leuke bots en andere diensten is Slack nog meer ‘the place where work happens’ bij Winston Wolfe. Bovendien is er onze kleine Slack-community met enkele Belgische L&D-techneuten, waar we info, blogs, video’s, … delen over leren (en technologie). Machtig (en we hebben nog enkele plaatsjes, dus laat maar horen)!

Zoom – de meetingkeuze. Vergeet Skype, Google Hangout, Adobe Connect of GoToWebinar! Zoom is sinds meer dan een jaar onze vaste prik bij het voeren van een online meeting en bij het hosten van een webinar. Makkelijk in gebruik, weinig technische mankementen, fair pricing – Zoom heeft het allemaal. Wij zouden niet meer zonder kunnen!

Twitter – na al die jaren blijft dit nog altijd de Axel Witsel van onze top 10, nl. de naam die we als eerste op ons papiertje zetten… Twitter biedt ons al jaren de kans om de vinger aan de L&D pols te houden, om wereldwijd gelijkgezinde mensen te ontmoeten, om interessante artikels te ontdekken, om boeiende conversaties te houden, … Helaas merken we al sinds vorig jaar dat er minder en minder echt gedeeld wordt op twitter. Jammer, want wij blijven een grote L&D-believer.

Grammarly – de schrijfkeuze. Toegegeven, we bloggen iets minder dan vroeger, enerzijds uit tijdsgebrek en anderzijds omdat de inspiratie ons af en toe in de steek laat. Maar schrijven zelf doen we nog steeds en zelfs meer en meer in het… Engels. En dan is het handig om een goede en correcte spelling- en grammaticatool te hebben. Ons kennisniveau van Engels was best ok, maar sinds Grammarly zijn we er aardig wat op vooruit gegaan. Gratis was de tool al een grote troef, maar de betalende versie is zijn geld meer dan waard!

DeepL Translator – de vertaalkeuze. Waar is de tijd dat we geregeld op de grond rolden van het lachen na het gebruiken van Google Translate. Mooie tijden waren dat. Sinds DeepL echter zijn vertaaltool op de markt heeft gebracht, is het echt ‘serious business’ geworden. Zelden zo’n goede en accurate vertaaltool gezien! Aangezien we dagelijks korte teksten naar Engels en Frans moeten vertalen, is DeepL onze vaste partner geworden. En onze taalkennis? Die gaat gestaag vooruit, dankzij DeepL en Grammarly (zie hierboven).

Diigo – de comeback keuze. Diigo stond in onze allereerste Tools for Learning maar verdween dan ietwat naar het achterplan. Maar sinds we een jaar geleden met onze #CuratedContent nieuwsbrief gestart zijn, zijn we Diigo terug meer gaan gebruiken. En wat een krachtige, machtige en prachtige tool blijft dit toch. Diigo fungeert hier als onze kennisdatabank over alle L&D topics die ons nauw aan het hart liggen. Check it!

Feedly – de content curation keuze. Een groot stuk van de dag zitten wij online, te grasduinen in de gigantische bibliotheek genaamd ‘internet’. Maar alle artikels en/of blogposts screenen en checken of onze favoriete bloggers een nieuwe post geschreven hebben, die tijdrovende taak laten we over aan Feedly. Feedly geeft ons immers dagelijks een mooi overzicht van content die wij vermoedelijk wel interessant zullen vinden. En sinds we overgeschakeld zijn naar een betalend account en de integratie met Slack gelegd hebben, is dit proces nog eenvoudiger geworden.

IGTV – de nieuwe keuze. Sinds enkele weken heeft Instagram IGTV op de markt gebracht: Instagram TV. Het signaal voor Jamie Good om de Misfits of Learning uit de grond te stampen en via IGTV geregeld learnings te delen met de Misfits-volgers. Op een leuke, ongedwongen manier. En aangezien we dat ook samen doen met Shannon Tipton, Helen Blunden en Danny Seals meer dan de moeite waard om te volgen!

Learning Locker – de LRS-keuze. Geen LMS ten kantore Wolfe, maar hier wel volop de kaart trekkend van xAPI en Learning Record Stores. En laat Learning Locker dan volgens ons nog steeds de beste keuze zijn. We werken nu al ruim een jaar met deze LRS en de data en analytics die we hiermee konden doen waren ideaal voor product verbeteringen, performance support en inzicht in de kracht van xAPI. Sinds ze bovendien de kans gegeven hebben om zelf een eigen Learning Locker te installeren op je eigen servers, is het hek hier volledig van de dam. Wij denken enkel nog in actor – verb – object!

Dropbox – de samenwerkingskeuze. Samenwerken, documenten delen, werken op de laatste versie, bovendien perfect integreerbaar in Slack, een grote opslagcapaciteit, … Neen, wij zouden niet meer zonder Dropbox kunnen vandaag. En wij zijn vermoedelijk niet de enige.

 

Wat zijn jouw tools? Deel ze met ons of – beter nog – deel ze met Jane Hart via deze link!