Winston Wolfe
18 november 2019 — By Mathias Vermeulen

Na de conferentie… Help, wat nu?

Nog een tiental dagen en dan kan je mijn advies in de praktijk gaan omzetten: tien razend interessante standhouders bezoeken op de VOV-beurs en hen ook vijf kritische vragen stellen. Jaja, zo’n conferentie met bijhorende beurs is altijd dikke fun. Maar dan volgt daags nadien vaak de reality check: ‘hoe moet ik nu met al […]

Nog een tiental dagen en dan kan je mijn advies in de praktijk gaan omzetten: tien razend interessante standhouders bezoeken op de VOV-beurs en hen ook vijf kritische vragen stellen. Jaja, zo’n conferentie met bijhorende beurs is altijd dikke fun. Maar dan volgt daags nadien vaak de reality check: ‘hoe moet ik nu met al dat interessant materiaal aan de slag?’. Geen paniek, iedereen worstelt daarmee. Je komt immers terug op kantoor, je hebt enkele nutteloze meetings op de agenda staan, een stapel onbeantwoorde e-mails en je wordt direct in de waan van de dag gezogen. En dat geleerde in de praktijk brengen? Goh, dat is iets voor volgende week…
Daarom een vijftal activiteiten die jou kunnen helpen om het meeste uit de VOV-beurs en andere conferenties (#LearningTechDay, iemand?) te halen…

  1. Spreek met collega’s
    Het klinkt logisch, maar het wordt oh zo vaak vergeten. Als niet al jouw collega’s op het event aanwezig waren, is het handig om je info en kennis zo snel mogelijk te delen. Plan een lunch&learn in, schrijf een blogpost op het Enterprise Social Network dat je gebruikt, deel je kennis tijdens de volgende teammeeting, … Momenten voldoende om dit te gaan doen. Maar, één tip: wacht niet te lang en doe dit zo snel mogelijk. Deze stap helpt jou immers ook zelf om te reflecteren over wat je effectief opgestoken hebt. En we weten allemaal hoe belangrijk reflectie is binnen leren.
  2. Focus op één doel
    Het is alsof je in een snoepwinkeltje staat en beseft: ‘kiezen is verliezen’. Ook dát is een conferentie: je leert er zoveel, je wil met zoveel tegelijk aan de slag dat je uiteindelijk… niets doet. Daarom is het belangrijk om daags nadien één concreet doel te bepalen: waarmee wil je écht aan de slag en wat is prioritair voor jou en vooral… voor jouw organisatie?
  3. Contacteer standhouders
    Vermoedelijk heb je één of meerdere interessante mensen ontmoet op de conferentie. En dan kan je wachten tot Mozes naar de berg komt, of breng je de berg zelf maar naar Mozes. Persoonlijk zou ik niet lang wachten en de koe bij de horens vatten! Als je je doel bepaald hebt en je hebt het gevoel dat enkele standhouders kunnen helpen in het realiseren van je project, aarzel dan niet hen te contacteren. En vergeet niet (en dit is eentje die ik zelf geleerd heb op #DevLearn): “maak van jouw probleem het probleem van je vendor”.
  4. Experimenteer
    Leg echter niet alle eieren in het mandje van die externe ontwikkelaars/aanbieders, maar maak ook voldoende tijd vrij om zelf aan de slag te gaan. Om te experimenteren met methodieken, met tools, met verschillende technologieën, … Het komt niet enkel jouw eigen ontwikkeling ten goede, maar zeker ook die van de organisatie waar je aan de slag bent.
  5. Vraag presentaties op
    Op zo’n conferentie heb je trouwens ook veel zaken NIET gezien.  Je kan immers onmogelijk op alle locaties tegelijk zijn. Vraag dan zeker aan de organisator (of aan de sprekers rechtstreeks) of je ook toegang kan hebben tot de presentaties van de sessies die je niet kon bijwonen. Het helpt jou niet enkel je gedachten te ordenen over de zaken die je gezien hebt, maar het biedt jou misschien ook wat extra inspiratie omtrent de gemiste sessies.

Is dit een gegarandeerde succesformule? Hoegenaamd niet, maar het kan je vermoedelijk wel aardig op weg zetten. Misschien ben ik hier zelfs nog enkele cruciale elementen vergeten. Wat is in die context jouw traditioneel post-event stappenplan waarmee je de theorie in de praktijk probeert om te zetten?