Winston Wolfe
3 april 2018 — By Mathias Vermeulen

xAPI Adapter onder de loep

Het is velen onder jullie misschien ontgaan, maar enkele weken geleden viel er groot nieuws te rapen op vlak van Experience API (kortweg xAPI). Yet Analytics, één van de toonaangevende xAPI- en LRS-bedrijven lanceerde toen immers eindelijk zijn xAPI Adapter: een tool – momenteel in bèta-release – om vanuit een .csv-file xAPI-statements te genereren en die […]

Het is velen onder jullie misschien ontgaan, maar enkele weken geleden viel er groot nieuws te rapen op vlak van Experience API (kortweg xAPI). Yet Analytics, één van de toonaangevende xAPI- en LRS-bedrijven lanceerde toen immers eindelijk zijn xAPI Adapter: een tool – momenteel in bèta-release – om vanuit een .csv-file xAPI-statements te genereren en die vervolgens door te sturen naar jouw Learning Record Store naar keuze. Bovendien viert onze meest geliefde specificatie ook haar 5e verjaardag deze maand. In april 2013 werd immers de eerste xAPI-versie gelanceerd. Driewerf hoera!

Wacht, wacht, wacht, wat zijn xAPI en LRS ook al weer?

xAPI is een specificatie die ontwikkeld werd om tegemoet te komen aan een veranderende L&D-wereld. Digitaal leren gebeurde niet enkel meer binnen ons Learning Management Systeem, maar ook daarbuiten. Alleen konden we die data moeilijk tot niet gaan capteren. Via de xAPI-specificatie werd dat in één klap wel mogelijk.
Via statements in een vaste structuur (actor – verb – object) krijgen we immers inzicht in de ‘experiences’ (vandaar ook de naam) die mensen hebben. Maar om die data te kunnen opslaan, analyseren en eventueel visualiseren hebben we een LRS (Learning Record Store) nodig. Zo’n LRS is met andere woorden een lege doos die we kunnen vullen met rijke data.

Thanks, maar waarom is die xAPI Adapter goed nieuws?

Om echter aan de slag te gaan, hebben we uiteraard leersystemen en -applicaties nodig die de specificatie gebruiken en ‘begrijpen’. En dat is anno 2018 bijlange nog niet altijd het geval, integendeel. Dat maakt het moeilijker om bvb. de voordelen van een Learning Record Store te gaan ontdekken. In die zin getuigt het van goede ondernemerszin bij Yet Analytics om een xAPI Adapter te gaan bouwen. “Als Mozes niet naar de berg komt, dan brengen we de berg wel naar Mozes.”

Want data hebben we best wel al voldoende, uit al die HRIS- en andere IT-systemen die we in onze organisatie gebruiken. En met de Adapter kunnen we alles ineens ook gaan omzetten naar statements om vervolgens goede analytics te gaan uitvoeren. En hier mikt Yet Analytics uiteraard op: dat we hier massaal gaan werken met hun performant LRS-product.

Cool, hoe starten we er dan mee?

De insteek van de tool lijkt eenvoudig, maar “when shit goes in, shit comes out”. Je hebt dus best wel nog wat werk alvorens de xAPI Adapter doet wat die moet doen. In de video hierboven vind je de nodige stappen die je ín de tool zelf moet gaan zetten, maar daarvoor is er ook al enige actie vereist.

  • CSV -> XLS: de tool werkt door het uploaden van een .csv-file met daarop de nodige correcte data. Vaak kunnen we uit onze systemen een .csv-file downloaden, maar aangezien we nog wat manueel werk hebben, moeten we die file best eerst gaan omzetten naar een werkbare excel-sheet.
  • Clean data: eens we een mooie excel-sheet hebben, moeten onze data gaan cleanen en zorgen voor de goede weergave van Actor, Verb en Object. Vooral bij Actor & Verb is enige voorzichtigheid geboden, want elke Actor moet bij voorkeur bestaan uit een e-mailadres (beginnend met “mailto:”) en bij Verbs moet je ook liefst gaan werken met de officiële Verb-lijst. Deze lijst vind je via http://xapi.vocab.pub/verbs/index.html waar je je keuze moet gaan maken. Hier heb je trouwens nood aan de Verb-url’s. ‘Accepted’ wordt dus weergegeven als ‘http://activitystrea.ms/schema/1.0/accept’.
  • XLS -> CSV: Eens je tevreden bent met je sheet, dien je die vervolgens terug om te zetten naar een .csv-file die je tot slot gaat opladen in de xAPI Adapter tool. En dan zijn we al een gans eind op de goede weg.
  • Basic vs. all the way: eens je file opgeladen werd in de tool, moet je gaan kiezen tussen een basic xAPI-statement of een volwaardig statement. Wij raden hier aan om te starten met de basic statements om wat te gaan spelen. Want nu moet je je .csv-file en de xAPI Adapter aan elkaar gaan linken, zodat de statements opgemaakt kunnen worden. Hier kan je niet echt fouten maken, want het systeem lukt niet als er hiaten of errors in je lijst zitten.
  • Linken aan LRS: de laatste fase is de makkelijkste. Eens je groen licht hebt en het systeem aangeeft dat alle statements de goede format hebben, kan het feest beginnen. Je voert je Endpoint, Key en Secret van je LRS in waarna de statements verstuurd worden naar je Learning Record Store. Gejuich weerklinkt op alle banken!

Het hierboven omschreven proces duurt op zich niet zo lang. Het vergt echter wel enige kennis over xAPI en meer specifiek het Verb-gebruik. Hoedanook is deze tool eentje die in je toolkit moét zitten en eentje waarmee je zeker aan de slag moet. Wij konden ons alvast geen beter xAPI-verjaardagscadeautje wensen!

Happy birthday!